6 ПАМЕТНИ НАЧИНИ ДА ГО НАПРАВИТЕ ВАШИОТ ДОМ ПОГОДЕН ЗА СТАРИ ЛИЦА

6 ПАМЕТНИ НАЧИНИ ДА ГО НАПРАВИТЕ ВАШИОТ ДОМ ПОГОДЕН ЗА СТАРИ ЛИЦА

Старите лица имаат посебни потреби кога е во прашање секојдневниот живот. Неколку измени во распоредот на мебелот и некои разумни архитектонски избори може да гарантираат дека вашата животна средина е погодна за постарите и помалку физички способните лица во семејството. Еве неколку практични совети кои ќе ви помогнат да создадете безбеден и удобен дом за вашите постари роднини.

1. Внимавајте на слободните зони за движење

Преуредете го распоредот на Вашата дневна соба за да создадете простор за постарите да се движат наоколу без да налетаат на мебелот. Одлучете се за чисти распореди без неред што обезбедуваат удобен сообраќај. На пример, аголна гарнитура и тркалезна средишна маса може паметно да се распоредат за да овозможат слободен премин, а сепак да одржуваат елегантен распоред на дневната соба. Помала помошна маса може да стои блиску до софата за да не го прекинува протокот на сообраќај во остатокот од просторот.

Credit: Quanvast
Совет: Малите парчиња мебел може да ни се најдат кога некој сака да ги потпре нозете за одмор - а многу веројатно тоа нема да биде само над шеесеттите години.
Credit: Houzz

2. Одберете повисоки кревети, мебел...

Нискиот мебел понекогаш може да им отежни на постарите луѓе самостојно да стануваат и да седнат. За нив, повисок кревет е од суштинско значење. И на јавните површини, ако е можно, одете на парчиња мебел што се на стандардна висина - така што дефинитивно нема дивани на подот или трпезариски маси со ниски седишта.

За нивната спална соба, добро правило е да барате кревет со висина таква што стапалата ќе можат да стигнат до подот кога седат на работ на душекот. Слободно внесете дебел душек за да ја зголемите висината на креветот. Поставената подлога на главата обезбедува мека амортизација за удобно одморање, исто така.

Совет: Погрижете се да има соодветна видливост во нивната соба во текот на ноќта. Дополнително, поставете ламби покрај креветите со посебна грижа за темните агли.

3. Поставете шипки и клупи во бањите

Бањата може да биде многу опасно место, особено за постарите членови на семејството. Повредите за качување и симнување од тоалетот се доста чести кај луѓето на возраст од 65 години и постари. Рачките за држење се задолжителни бидејќи нудат дополнителна поддршка за држење додека лицата седнуваат или стануваат. Тие исто така може да се искористат и како шина за крпи.

Само предупредување: не обидувајте се обратно - користејќи постоечка шина за пешкири како шипка за фаќање. Тие не се секогаш доволно безбедно прицврстени за да ја издржат тежината на една личност. Заедно со шипките за држење, може да се постават и клупи во просторот за туширање. Комбинацијата од лизгави сапуни и влажни подови може да биде лоша: побезбедно е постарите лица да се тушираат додека седат, особено кога немаат помош.

Credit: Warrior plumbing
Credit: Pinterest

4. Одлучете се за подови отпорни на лизгање

Влажните места во бањата се зони со висок ризик за постарите лица. Размислете за инсталирање на анти-лизгачки подови за да ја направите оваа област побезбедна и да ги минимизирате несреќите. Подот со плочки со камчиња може да функционира добро за оваа намена.

Не заборавајте го и осветлувањето, тоа е декор на кој не се обрнува доволно внимание.За оваа точка важно е да користите лед светло што имитира дневна топла светлина и доклку имате потешкотии при изборот на светла тогаш купете ги сите од истата колекција. Повеќето од производителите имаат програма за тоа кое светло каде треба да стои и колку светлина е потребна за неговото место. Верувајте на овие препораки зашто самото осветлување во домот е проблем од стручен карактер.

Совет: Ако менувањето на подот или поставувањето на нов не е опција, размислете за поставување на перфорирани гумени душеци против лизгање.

5. Поставете добро осветлени области

Обезбедете соодветно осветлување во сите делови од Вашиот дом. Соодветното осветлување може многу полесно да го пронајдат постарите членови од семејството. Ова исто така може да го минимизира ризикот од повреди. Со прозорец веднаш до креветот, оваа спална соба ја максимизира природната светлина. За вечерните часови, покрај креветот има светилка и светло на ѕидот. 

Credit: Renodots
Credit: Houzz

6. Направете простор за одмор

Повеќето стари лица сакаат удобни места за одмор како балкони за да се изложат на сонце кога го пијат утринското кафе, чај или читаат весник. Изберете столици со потпирачи за грб и потпирачи за раце за поддршка. Дури и лулашка, доколку е стабилна и цврста, е добра идеја. На крајот на краиштата, никогаш не сте премногу стари за да се забавувате.